Kasteeltenten uit de late middeleeuwen

Een historische Landsknecht  

De landsknecht tent heeft zijn naam te danken aan Landsknechten.  Men noemt hen het voetvolk uit de middeleeuwen, een gezelschap van excentriekelingen. Landsknechten of Lansknechten dateren uit de late middeleeuwen, 15de tot 17de eeuw.  

Deze historische tent vormt een prachtig decor in een setting waar men een middeleeuwse sfeer wil creëren.  De landsknecht kasteeltent is bijzonder geschikt voor: theater voorstellingen/optredens, workshops, lezingen/presentaties, events, eet/drink stands of  als een marktkraam voor kunst, sieraden, kleding ed. 

Wij hebben twee afmetingen landsknecht kasteeltenten in ons assortiment.

Landsknecht riddertent huren
4 x 4

Landsknecht 6 x 9 meter

Vorm: rechthoek, tent heeft afneembare wanden met een baldakijn (draaghemel) voor de ingang
Materiaal: 320 gram katoen, Douglas houten palen
Kleur: ecru met gele kantelen

Verhuur prijzen landsknecht kasteeltent:
Dag/weekend: € 500,-
Midweek: € 600,-
Week: € 650,-

Verhuur overkapping:
Dag/weekend: € 400,-
Midweek: € 500,-
Week: € 550,-

Inrichting:
Grondzeil, vloerbedekking, kussens en krukjes. Prijs € 60,- Verlichting en geluid op aanvraag.

Landsknecht 4 x 4 meter

Vorm: vierkant, tent heeft afneembare wanden met een baldakijn (draaghemel) voor de ingang 
Materiaal: 420 gram katoen, Douglas houten palen
Kleur: ecru 

Verhuur prijzen landsknecht kasteeltent:
Dag/weekend: € 275,-
Midweek: € 300,-
Week: € 325,-

Verhuur overkapping:
Dag/weekend: € 175,-
Midweek: € 200,-
Week: € 225,- 

Inrichting:
Grondzeil, vloerbedekking, kussen en krukjes. Prijs € 40,- Verlichting en geluid op aanvraag.

Inclusief opbouwen en afbouwen, exclusief btw en vervoerskosten: € 0,30 per km (2 x retour, opbouw & afbouw)

Geschiedenis van de landsknecht riddertent

De landsknecht tent heeft zijn naam te danken aan Landsknechten, het voetvolk uit de middeleeuwen. Een gezelschap van excentriekelingen. 
Landsknechten waren in de 15e tot de 17e eeuw huursoldaten te voet die voor geld werden ingehuurd. Vanaf de 15e eeuw was dit een opkomende strijdmacht die afweek van de ridders te paard, middeleeuwse soldaten en strijdende boeren in dienst van hun landheer. De cavalerie of ruitervolk was een beslissende strijdmacht maar raakte uit de tijd en het voetvolk groeide. De landsknechten vormden een bont gezelschap en waren niet zomaar huursoldaten of armzalige huurlingen die zich uit wanhoop bij de krijgsdienst meldden. Het waren bondgenoten, zelfbewust met eigen regels en avonturiers die met de hoop op rijkdom en met een afkeer van het boeren bestaan in opkomst waren.
De landsknechten waren herkenbaar aan hun kleding, uitgedost in een hemd met pofmouwen, een gewatteerd vest (wambuis), pofbroek, maillot en een baret met veren. Extravagant gekleed leken de landsknechten eerder op een feestelijk gezelschap dan leden van een strijdende macht.
De landsknecht verdween in Europa aan het begin van de 17de eeuw. Voor deze eigenzinnige groepering was geen plaats meer bij het ontstaan van  grotere en gestandaardiseerde legers.
Veel kunstenaars namen de landsknechten door hun excentrieke uitdossing als onderwerp in hun werk. Ze werden getekend en geschilderd als tijdsgenoot en figurerende in Bijbelse voorstellingen.
Sluit Menu